Tel. +46 150 753 90


E-post kontakt@ericsberg.se


ÖPPETTIDER

Café & butik: Tisdagar kl 14-18 

Slottsparken: vardagar kl 09-16

|

Viltsafari

Välkommen på viltsafari på Ericsberg!

Följ med på viltsafari på Ericsberg! Våra bilar tar dig på ca 1 timmes rundtur på de viltrika markerna runt Ericsberg, på en oförglömlig guidad tur. Här får du se kronhjortar, dovhjortar, vildsvin, rådjur och har vi tur även älg. Under turen gör vi uppehåll för att dricka lite varm buljong och för att lyssna efter spännande ljud i kvällsmörkret. Safarituren tar ca 1 timme och startar vid Spannstallet vid Ericsbergs Slott. 

Pris per person 995 kr exkl moms

 

De här djuren möter du under safarit:

Kronhjort, även kallat kronvilt, är världens tredje största hjortdjur och landskapsdjur i Skåne och på Åland. Hanhjorten är 175 till 225 cm lång från nosen till svansroten; svansens längd är ytterligare cirka 15 cm. Mankhöjden är mellan 130 och 160 cm och en normal hjort väger cirka 200 kg . Honan (hinden) är betydligt mindre, kroppsvikten är ungefär hälften av hanens vikt. Kronhjorten lever av gräs, örter, löv, kvistar, knoppar, svamp, bok- och ekollon samt bark av särskilt gran och bok.

Dovhjorten är ett hjortdjur som är mindre än kronhjorten. Dovhjorten kommer ursprungligen från medelhavsområdet, men är utbredd genom centrala Europa. Handjuren väger omkring 100-120 kg, medan hondjuren (hindarna) 60-80 kg. Dovhjorten är normalt gräs- och lövätare.

 Vildsvin är ett partåigt hovdjur tillhörande samma art som tamsvinet. Artens ursprungliga utbredningsområde sträckte sig från västra Europa till Sydostasien, men finns idag över nästan hela världen. En könsmogen hane kallas galt och är mellan 150 och 180 cm lång och 70 till 100 cm hög. Galten väger upp till 225 kg medan suggan väger mellan 70-140 kg. Vildsvinet har ganska dålig syn (dock inte så dålig som ryktet säger) men en god hörsel och ett extremt bra luktsinne. Svinen kan känna lukten av en människa på nära 1 kilometers håll om vinden ligger rätt. Vildsvin kan bli ca 30 år. Vildsvin är allätare, men 90 % av deras föda består av vegetabilier.

Rådjur är ett litet hjortdjur som väger 20–30 kilogram och honan och hanen är nästan lika stora. Dess korta päls är till största delen rödbrun under sommaren, gråare under vintern och könen är mycket lika, bortsett från att hanen bär horn under en stor del av året. Rådjuret föredrar att föda sig på örter och lövträd. 

Älg är ett släkte partåiga hovdjur och de största nu levande hjortdjuren. I Sverige har en älgko vanligen en mankhöjd mellan 150 och 170 cm, en älgtjur mellan 180 och 210 cm. Som mest kan en älgtjur uppnå en mankhöjd på 230 cm. Älgen är en idisslare. Huvudsaklig föda är på sommaren blad, skott och mindre kvistar av bland annat asp, sälg, rönn, ek och björk